ZRUS nedostal na tohoročné kultúrne aktivity od ministerstva ani korunu

07.06.2005 Celý región

Zväz Rusínov-Ukrajincov SR (ZRUS) nedostal na svoje kultúrne aktivity v tomto roku od Ministerstva kultúry (MK) SR ešte ani korunu. Povedal to na tlačovej ko...
Zväz Rusínov-Ukrajincov SR (ZRUS) nedostal na svoje kultúrne aktivity v tomto roku od Ministerstva kultúry (MK) SR ešte ani korunu. Povedal to na tlačovej konferencii v Prešove 2. júna predseda jeho Ústrednej rady (ÚR) so sídlom v Prešove Ivan Laba.

Táto spoločenská organizácia občanov ukrajinskej národnosti v SR pritom stojí pred jednými z vrcholov svojej každoročnej činnosti - na 4. a 5. júna chystala v Kamienke 40. Festival folklóru Rusínov-Ukrajincov Slovenska a na 17. až 19. júna 51. ročník Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska vo Svidníku.
Laba zdôraznil, že financovanie ich činnosti \"je skutočne veľký problém\". Na jednej strane projekty na kultúrne aktivity ZRUS vypracováva a dáva MK SR v termíne, ale MK každý rok mešká s ich uhrádzaním. \"Na dobré slovo\" zorganizovali tohto roku už dve ústredné a celý rad regionálnych podujatí. Laba nevie pochopiť prečo je MK \"také chladné\" k ich požiadavkám. Navyše príspevky na festivaly sú prideľované nevyspytateľne - raz im dajú na úhradu stravovania, raz na úhradu nocľažného. \"Tohto roku nám napríklad vylúčili z projektu náklady na ozvučenie slávností vo Svidníku, \" konkretizoval. V konečnom dôsledku má to negatívny dopad. Tohto roku bude účinkovať vo Svidníku asi 600 osôb, no po iné roky ich bolo 1500.
Z celkovej finančnej požiadavky na svidnícky festival vyše jeden milión Sk im MK schválilo 590 tisíc Sk. Situáciu riešia potom tak, že neberú si pôžičku, ale s dodávateľmi služieb sa dohodnú na neskoršom termíne platieb. A mimoriadne im pomáhajú samosprávy.
Základnú príčinu stavu vidia v tom, že stále nebol prijatý ani zákon o národnostiach a ani zákon o financovaní národnostných kultúr.
Ani tohto roku nebude podľa doterajších informácií ZRUS priamy prenos na STV 2 z hlavného programu festivalu vo Svidníku. \"Vedenie STV od nás žiadalo 120 tisíc Sk za odvysielanie. My si to nemôžeme nijak dovoliť, \" dodal Laba. Nevzdávajú sa však takejto formy prezentácie svojho ústredného podujatia a hľadajú možností v rokovaniach s komerčnými televíziami. \"Kde je však potom verejnoprávnosť STV, \" poznamenal podpredseda ÚR ZRUS Pavol Bogdan.

(jj)
 

Vyberte región

mark